Položaj penzionera - Vojo Miljanić


Položaj penzionera
Poštovani građani,

                    Vama je poznato u kakvom je stanju bila Crna Gora poslije rata. Sve je bilo porušeno, ali su je vrijedni graditelji preporodilitokom narednih decenija: podignute su brojne fabrike, nikla nova preduzeća, izgrađene pruge i putevi, otvorene škole i bolnice i da ne nabrajam dalje. A, kako danas žive stvaraoci svih tih društvenih dobara malo ko vodi računa!













                 Danas su, nekadašnji vrijedni neimari, bez obzira na kojim su poslovima radili, obespravljeni i osiromašeni. Oronuli i bolesni, a mnogi i bez krova nad glavom, privode kraju svoj bijedni život. Dobar broj njih „uživaju“ penziju manju od 100 eura. Pa i to bi mogli otrpjeti da ne gledaju pljačku oko sebe. Teško im pada stvarnost da pojedini pored redovne, dosta visoke plate, kao vajni  članovi raznih odbora primaju nadokandu koliko bar stotinu penzionera zajedno, a da o famoznim otpremninama i ne govorimo.
                 Da ima pravne države  penzioneri  bi primili 75 % prosječne zarade na nivou Crne Gore, a oni do skoro nijesu imali ni 60%. Uz to, uskraćeno im je povećanje penzija za 2002/2003 godinu kada su umjesto 29,6 % primili svega 7,4%. Dug im ni do danas nije izmiren, a zašto? Zato što o tome odlučuju ljudi postavljeni od vlasti, koji  uzgred rečeno, imaju maksimalne penzije i džepaac prema potrebi. No, ne treba osuđivati njih, oni su se snašli, slušaju vlast pa je dobro i jednim i drugim. Krivi smo mi što ih kao takav trpimo! Osim toga, nažalost, dobar broj penzinera smatra da im DPS daje penzije, bez obzira što su ih tokom dugogodišnjeg rada stekli. I šta je još gore, brojni svoj glas daju ili prodaju onima koji su im prepolovili penzije, pokupovali ili bud – zašto rasprodali ono što su oni decenijama stvarali.
                Možda se neko čudi zašto ne idemo zajedno s Penzijskom - invalidskom strankom s obzirom da se i oni bore za penzionere. Jednostavno, nijesu prihvatili našu saradnju, jer smo mi komunsti, sljedbenici marksističke teorije i prakse, koji se ne bore samo za poboljšanje životnog standarda jednog sloja društva, u ovom slučaju penzionera, već podjedanko tretiramo sve segmente društva.
               Zato dragi penzioneri, 29. marta 2009. godine, smjelo o odlučno glasajte za komuniste u kojima ćete imati vjerne zastupnike dok vaš položaj ne dostigne nivo dostojan čovjeka.

Srećno i živjeli!
                                                                            Vojo MILJANIĆ