Gradonačelniku Podgorice


GRADONAČELNIKU PODGORICE
Gospodinu MIOMIRU MUGOŠI
PODGORICA
Smatramo da je potrebno spriječiti sprovođenje odluke Skupštine opštine Podgorica po kojoj jednoj ulici, na Zabjelu daje ime Ksenije Cicvarić, rođene Bracović iz sljedećih razloga:
Nemamo ništa protiv Ksenije Cicvarić i njenog umjetničkog ostvarenja, ali imamo protiv njene prošlosti iz perioda iz rane mladosti. Naime, Ksenija Cicvarić je odstupila sa četnicima i Nijemcima do Zidanog mosta, gdje je zarobljena i vraćena u rodno mjesto. U poratnom periodu, bez obzira na njenu prošlost, društvo joj je omogućilo da razvije svoj muzički talenat. Podgoričani se nijesu svećali za njeno i njenog brata ratno ponašanje, ali su to zapamtili, a naročito oni koji su kao pripadnici NOP-a , porodično osjetili  krvničku ruku njenog brrata “crnorukca” Vlada Bracovića. Odavanje počasti Kseniji Cicvarić uvreda je za sve potomke i rodbine žena i djevojaka čija imena nose ulice u Podgorici i Crnoj Gori, onih čiji su preci čitav život potvrđivali velikim djelima, a ništa nije imenovano njihovim imenima, onih čije su počasti ukidane preimenovanjem ulica, ustanova, preduzeća i sl.
U poratnom periodu je bilo 8 predsjednika skupštine Titograd – Podgorica, sve nosilaca partizanske spomenice (od kojih je samo jedan živ) i nijedan od njih nema ulice u ovom gradu. Ovome dodajemo i više generala i narodnih heroja iz ovog grada koji nijesu dobili ulice.
Podsjećamo Komisiju za davanje imena ulicama na porodicu Božović iz Pipera gdje su 9 sinova Rista Božovića i on od prvog dana učestvovali u NOB-u. Napominjemo da su od devet, četvorica bili u prvom stroju Prve proleterske brigade i šestoro pregazilo Sutjesku. Iz rata su od njih izašli: jedan general,dva komesara divizije, jedan generalni direktor Direkcije naoružanja FNRJ, a svi ostali su bili istaknuti borci za socijalizam. Pored svega toga ova porodica nema ulice u ovom gradu, osim njihove snahe Dr Saše Božović, pukovnik JNA.
 Iz svih navedenih razloga smatramo da treba poništiti odluku da se Kseniji Cicvarić – Bracović dodijeli priznanje po kojoj bi jedna ulica na Zabjelu nosila njeno ime. Smatramo, dakle, da Podgorica ima više muzičkih i drugih umjetnika kojima je mnogo prije trebalo dodijeliti ovo priznanje.
Donešena Odluka ako bude realizovana da se Kseniji Cicvarić dodijeli ovo priznanje, biće potvrda da se u našem društvu krše sve moralne vrijednosti uspostavljene u našoj daljoj I bližoj prošlosti.
Dolje potpisane i organizacije koje baštine vrijednosti borbe za slobodu, a naročito one koje baštine tekovine NOB-a učiniće sve da se ne ralizuje ovakva odluka, makar se obraćali za pomoć međunarodnim organizacijama.
U POTPISU:
1.      SUBNOR Crne Gore
Jugoslovenska opcija
2.      Opštinski odbor SUBNOR-a
Jugoslovenska opcija
3.      Savez komunista Jugoslavije
Komunisti Crne Gore
4.      Žene nosioci partizanske spomenice