Istine o četničkom pokretu - Rajko Orović


Istine o četničkom pokretu

Novinar  I.Milošević prihvatio se nezahvalnog posla, prikazujući knjigu „Četnička epopeja“ češkog istoričara Rene Kazde kao „dvotomnu studiju“. /Dan od 12. decembra 2008/. Već sam naziv knjige dovoljno govori o kakvom se istoričaru radi. 

Riječ epopeja može biti atribut onih koji su se borili za oslobođenje naroda i otadžbine, kao što je hrišćanska borba za oslobođenje od turaka ili narodonooslobodilačka borba naroda Jugoslavije za oslobođenje od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. Ovaj atribut ne pripada izdajničkom četničkom pokretu, koji je do kraja rata služio fašističkim okupatorima. Partizanski pokret je jedini antifašistički u porobljenoj Jugoslaviji.
Može li se takva knjiga nazvati „naučnom studijom“ ili takav istoričar „ozbiljnim istoričarem“? Naravno NE! Jer se ne drži istorijske istine, koja je verifikovana u našoj i svjetskoj istoriografiji. Laž je da su se četnici borili protiv „Nijemaca i partizana“ i da je Draža bio „prvi gerilac u porobljenoj Evfropi“. Njemu ne pripada oreol oslobodilačkog vođe. Partizani su bili jedini antifašistički pokret koji se borio protiv okupatora i njegovih slugu: ustaša, četnika i drugih kvislinga, vođen „suprotnom rukom“ Josipa _Broza Tita, kako to piše jedan američćki istoričar hrvatskog porijekla /“Četnici“/. Laž je da je taj Kazda „neutralan istraživač“ i da njegovo djelo „demantuje iskonstruisanu i nametnutu komunističku sliku o Drugom svjetskom ratu na Balkanu...“

Rajko Orović